Propostes de treball


2.3. La literatura ens ha deixat grans imatges femenines. Tres d’aquestes dones- protagonistes de novel·les escrites al segle XIX: l’Emma de Madame Bovary de Gustave Flaubert, la de Pilar de Pilar Prim de Narcís Oller i l’Ana Ozores de La Regenta de Leopoldo Alas són citades a Ramona, adéu per Jordi Soteres:
<< I la teva família plena  de Madames Bovarys d’escassa imaginació, de Pilars prim angoixades, de Regentes casolanes, és un arsenal literari de primera. >>
Busqueu informació sobre aquests personatges i compareu-los amb les Mundetes de Montserrat Roig. Anoteu les similituds i les diferències que hi trobeu.
Breu descripció dels personatges presentats:
·         Madame Bovary: és una famosa obra del realisme de Gustave Flaubert publicada el 1857. La seva protagonista és Emma Bovary, que ha esdevingut un arquetip literari. La novel·la narra els pensaments i vivències d'aquesta dona, infeliçment casada, a la recerca d'una altra vida i la seva influència en la gent que l'envolta.
Aquest personatge s’identifica amb la Mundeta Jover en el sentit de la insatisfacció amb la vida.  

·         Pilar prim: és una novel·la de Narcís Oller, Es una dona que es viuda, jove, orfe de mare des de la infantesa,ho ha pasa molt malament durant la seva vida.. Massa bona i molt ingènua sobre tot amb els seus familiar, no es dona compte fàcilment que abusen de ella, se sent massa tota sola però al final es dona compte que només ella mateixa ha de viure la seva pròpia vida, i cercar la seva felicitat.
Aquest personatge s’identifica amb la Mundeta Ventura en el sentit de la solitud, i les dues són viudes.
        Ana Ozores: La Regenta és una novel·la que explica la història d'Ana Ozores i els seus amors amb el capellà de Vetusta. L'heroïna busca un amor romàntic, ben allunyat del que li pot oferir el seu marit, un burgès sense passió. Les alternatives entre la seducció i l'enteniment personal però pecaminós acaben amb la pau del poble.
La narració és en tercera persona omniscient i l'estructura avança linealment.

Aquest personatge s’identifica amb la Mundeta Claret en el sentit de que les dues es contradiuen amb el que pensem i amb el que tenen que fer realment. El punt de vista del narrador també es extern omniscient a l’obra de Ramona adéu.


3.2: Les tres dones protagonistes veuen Barcelona de forma diferent. Compareu la visió que tenen de la ciutat a partir dels fragments que hem seleccionat.
La Mundeta Jover té una visió de Barcelona ambigua en els dos fragments. Al primer fragment li agrada la seva ciutat, s’estima passejar per Gràcia i descriu l’ambient que envolta aquest carrer. D’altra banda, al segon fragment presenta una visió de caire negatiu sobre la ciutat barcelonina, afirma que ha canviat i que ja no és la mateixa.
La Mundeta Ventura té una visió de Barcelona molt gran i cosmopolita, confia en la prosperitat de la ciutat cap a un millor desenvolupament “més que una ciutat, semblava una promesa de ciutat.”
La Mundeta Claret sent una certa atracció per la ciutat barcelonina ja que era una ciutat debolida a la qual no li quedaven rastres de la història, i la Rambla era l'única cosa antiga que els quedava, era una ciutat en ruïnes, decrèpita. Compara la Barcelona de dues èpoques diferents: la dels anys trenta amb la de finals del seixanta.